ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ

СТРАТЕГІЯ реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року

wym-1700074227474

розпорядженням Кабінету Міністрів Українивід 27 жовтня 2023 р. № 990-р

ПОРАДИ

/Files/images/Харчування.jpg

Продукти харчування – це не тільки щоденний ритуал і задоволення. Кожне з’їдене людиною блюдо доставляє в організм енергію і речовини, необхідні для підтримання життєдіяльності.

Враховуючи той факт, що у більшості закладів освіти навчання здійснюється за дистанційною формою задля забезпечення дітей в домашніх умовах якісним, безпечним, раціональним та збалансованим харчуванням, пропонуємо ознайомитися та звернути увагу на поради для батьків:

Поради для батьків - здорове харчування дітей

«Здорове харчування для дітей: особливості та поради для батьків»

Діти і здорове харчування: п’ять порад для батьків під час онлайн навчання:

Як батькам побудувати міцний фундамент правильних харчових звичок, яких їхня дитина дотримуватиметься все життя.

ЮНІСЕФ

1. Влаштовуйте спільні прийоми їжі.

2. Розкажіть про "Тарілку здорового харчування".

3. Обирайте якісні продукти.

4. Готуйте та обирайте продукти разом.

5. Створюйте приємну і приязну атмосферу за столом.

Інформація та посилання на корисні джерела з питань здорового харчування дітей для батьків:

https://www.unicef.org/ukraine/stories/children-healthy-nutrition

Корисна і пізнавальна платформа

Платформа про здорове шкільне харчування

znaimo: Платформа про здорове шкільне харчування

Одноманітне харчування – це дуже нудно, а також це загрожує недобором необхідних поживних речовин. Отримати весь набір життєво важливих вітамінів, мінералів і мікроелементів можна з дуже довгого списку доступних продуктів: зелень, ягоди, макарони з твердих сортів пшениці, хліб, бобові, горіхи, риби, молочні продукти, м’ясо, фрукти і овочі.

/Files/images/edaa-434.gif

Харчування в ХПШ № 171 забезпечується згідно стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2022-2024 роки, постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305.

Заходи Регіонального плану, протоколу наради під головуванням Прем`єр-міністра України Д. Шмигаля від 10.12.2020, Розпорядження КМУ від 05.08.2020 №1008-р, доручення Прем`єр-міністра України від 25.10.2019 №37580/0/1-19, щодо харчування у Харківській загальноосвітній школі І ступеня № 171 :

1. Забезпечення харчування учнів ХПШ №171 відповідно до Норм і Порядку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 №305
2. Запровадження заходів щодо організації індивідуального харчування учнів з особливими дієтичними потребами.
3. Забезпечення роботи постійно діючої робочої групи для проведення контролю за створенням належних умов харчування.
4. Проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи, зокрема, з педагогами, батьками учнів, а також персоналом шкільних їдалень, щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування, формування культури здорового харчування, впровадження у ХПШ №171 нових стандартів харчування.
5. Проходження навчання адміністрацією та працівниками ХПШ №171, які відповідають за організацію харчування в закладі освіти, навчання щодо безумовного дотримання законодавства про безпечність якості харчових продуктів, заснованих на принципах системи НАССР, а також щодо застосування методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування.
6. Забезпечення впровадження Регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти на 2022 – 2024 роки. Покращення матеріальної бази харчоблоку. Забезпечення кваліфікованим персоналом.
7. Посилення контролю за створенням належних умов, організацією харчування учнів з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладу освіти.
8. Забезпечення виконання регіонального плану заходів щодо поліпшення організації харчування в ХПШ №171 та оприлюднення інформації про його виконання на офіційних веб-сайтах органів державної влади.
9. Сприяння модернізації харчоблоку в ХПШ №171
10. Сприяння популяризації формування культури харчування та розвитку принципів здорового харчування із залученням інститутів громадянського суспільства.
11. Здійснення постійного контролю за дотриманням учнями та персоналом правил особистої гігієни.
12. Проведення заходів щодо формування у учнів і батьків школи культури та навичок здорового й безпечного харчування.

РЕФОРМА ХАРЧУВАННЯ

Реформа харчування

"Міфи та реальність, відповіді на запитання"

Цитати Першої Леді:

"Сьогодні вперше провела прямий ефір у соцмережах – щодо міфів та реальності реформи шкільного харчування. Дякую шеф-кухарю Євгену Клопотенко, що долучився, бо довелося спростовувати чимало фейків!"

Чи правда, що цукор, сіль та хліб у школах тепер заборонені? (Спойлер: ні!)
Чи правда, що «меню Клопотенка» обов’язкове для всіх? (Спойлер: жодного обов’язкового «меню Клопотенка» не існує!)
Ці та інші гарячі запитання та відповіді дивіться на сайті «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua

"Головне, що ми хотіли донести, і, сподіваюся, донесли: реформа шкільного харчування втілюється для здоров’я дітей. Це меню здорового покоління.

ви, шановні батьки, нам дуже потрібні як амбасадори реформи! Бо змінювати харчові звички з незорових на здорові треба також і в сім’ї. Адже все це заради найважливішого – заради дітей." О.Зеленська

Реформа харчування (відео)

Як забезпечити ефективний контроль харчування у школах

Нове шкільне меню

Проєктний підхід при модернізації шкільних їдалень (харчоблоків)

Інші матеріали форуму "Реформа системи шкільного харчування" за посиланням:

https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/shkilne-harchuvannya/materiali-forumu-reforma-sistemi-shkilnogo-harchuvannya

Кiлькiсть переглядiв: 1959

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.